Pentru iubitorii muzicii, luna mai este anual dedicată creațiilor recente, în contextul manifestării intitulate “Săptămâna Internațională a Muzicii Noi” (SIMN), eveniment ajuns la cea de-a 24-a ediție.

Între 24 și 30 mai 2014, compoziții contemporane, concepute în mare parte din 1950 până în prezent (cu accent pe creațiile din ultimii 20 de ani), lucrări marcate de evoluția științifică și tehnologică (muzică electronică sau electroacustică, muzică asistată de computer, muzică cu baze matematice etc.) vor fi ascultate în București și în țară (Arad, Bacău, Cluj-Napoca, Iași, Pitești, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara).

“Scopul principal al Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi 2014 va fi indiscutabil acela de atragere a unui public cât mai larg către această zonă muzicală considerată încă un fel de “rezervație” pentru specialiști. (…) SIMN 2014 va încerca să cheme către valoroasa muzică nouă pe melomanii adevărați, cei care, trecând peste multele prejudecăți încă existente, vor descoperi noi universuri sonore, uneori fascinante, inedite, în care vor regăsi, pe alte coordonate, bucuria de a descoperi Muzica”, declară despre cea de-a 24-a ediție a evenimentului Dan Buciu, director artistic.

În contextul în care Radio România este coproducător al evenimentului și Orchestrele și Corurile Radio sunt partener principal ale evenimentului, la Sala Radio o serie de trei concerte propun iubitorilor de muzică de toate vârstele, deschiși către tot ceea ce este modern în muzică, o valoroasă selecție de compoziții semnate de artiști români și străini.

Pe 28 mai, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio va evolua sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, dirijor al Filarmonicii “Banatul” (Timișoara). “Flori de câmp pentru cvartet și orchestră de coarde” — Ulpiu Vlad, “Nuferi pentru vioară solo, ansamblu de corzi, pian și trompetă” — Dan Dediu, “Yang și Yin” — Cornel Țăranu, sunt doar câteva titluri menite să provoace curiozitatea publicului. Concertul va avea loc cu participarea Cvartetului Ravvivando — Olga Berar (vioara I), Ciprian ORAVEȚ (vioara a II-a), Adrian Vasile (violă) și Mircea Marian — violoncel. Își va da de asemenea concursul Ladislau Csendes — vioară.

Joi, de la ora 19.00, va avea loc pe scena Sălii Radio o frumoasă întâlnire între două coruri care nu mai au nevoie de nici o prezentare — Corul Academic Radio (dirijor Dan Mihai Goia) și Corul Preludiu (dirijor: Voicu Enăchescu). Veți asculta creații semnate de Adrian Enescu, Felicia Donceanu, Christian Alexandru Petrescu, Valentin Gruescu, Kirke Mechem, Francis Poulenc, Marțian Negrea ș.a. Evenimentul se va derula cu participarea Svetlanei Sîcencova (solist vocal), Carmen Săndulescu (pian) și Simona Săndulescu-Popovici (orgă).

Pe 30 mai, de la ora 19.00, cel de-al treilea eveniment propus la Sala Radio în cadrul “Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi” aduce pe scenă trei dintre ansamblurile instituției: Orchestra Națională Radio, Corul Academic Radio (dirijor: Dan Mihai Goia) și Corul de Copii Radio (dirijor: Voicu Popescu), sub bagheta lui Horia Andreescu. O provocare lansată spectatorilor deschiși către tot ceea ce este modern în muzică, o valoroasă selecție de compoziții, va aduce Sala Radio în rândul instituțiilor europene care promovează și creații contemporane. Un punct important al serii îl reprezintă prima audiție absolută a Simfoniei a IV-a cu cor, lucrare a compozitorului Adrian Iorgulescu.

Veți asculta de asemenea: Dan Constantinescu — Simfonia de cameră și Anatol Vieru — Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră, în care vor evolua Raluca Stratulat — vioară și Andreea Țimiraș — violoncel.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, la ediţia a 24-a