Pentru a marca la București Ziua Națională a Portugaliei, care este aniversata pe 10 iunie, Ambasada Portugaliei la București și Orchestrele și Corurile Radio propun publicului pe 12 iunie, la Sala Radio, de la ora 19.00, un concert extraordinar de Fado, gen muzical născut la începutul secolului XIX în această ţară.

No Fado e na Vida (In Fado and in Life — În fado și în viață) este un spectacol inedit conceput de Marta Pereira da Costa și Rodrigo Costa Felix, un dialog muzical în care Fado-ul tradițional se îmbină cu o abordare modernă a genului. Cei doi artiști au apărut pe numeroase scene din Portugalia și din întreaga lume, dobândindu-și deja un renume pentru eleganța și naturalețea cu care interpretează atât fado-urile bine cunoscute, cât și compoziții originale. Cei doi muzicieni vor fi acompaniați de André Moreira — contrabas și Pedro Pinhal — chitară.

Marta Pereira da Costa este prima și până acum singura femeie care s-a dedicat profesional artei de interpretare la chitara portugheză, o premieră în istoria muzicii Fado. A studiat chitara cu Carlos Gonçalves, unul din cei mai importanți chitariști ai Amáliei Rodrigues. A concertat alături de celebri chitariști profesioniști, și alături de interpreți consacrați, precum Mariza, Camané și Carlos do Carmo.

Rodrigo Costa Félix este unul dintre cei mai aclamați cântăreți din noua generație de soliști fado, o voce deosebită, remarcată prin lirism și intensitatea interpretării. Albumul de debut, Fados de Amor, a fost foarte bine primit atât de public, cât și de critica de specialitate, primind premiul Fundației ‘Amália Rodrigues’ pentru cel mai bun album de fado al anului 2012. Piesa Amigo Aprendiz inclusă pe acest album a fost catalogată de revista americană The Atlantic drept una din cele mai bune balade World Music ale anului 2012.

Pe lângă concerte, Marta Pereira da Costa și Rodrigo Costa Felix au susținut și workshop-uri la universități și licee prin care fac cunoscută muzica Fado, parte a Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO.

Evenimentul este realizat cu sprijinul acordat de Camoes, Instituto da Cooperaçao e da Língua; EDP Renováveis, Martifer și Plafar.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate ‘Bilete.ro’, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Seară de Fado la Sala Radio, de Ziua Națională a Portugaliei