Două titluri de operă de neratat la finalul lunii martie: Le Nozze di Figaro (Nunta lui Figaro) de Wolfgang Amadeus Mozart și Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, pe scena Operei Naționale București, spectacole în care vor debuta, în roluri principale, tinerii baritoni Daniel Pop și Cătălin Țoropoc.

Astfel, vineri, de la ora 19.00, iubitorii creației mozartiene se pot bucura de Nunta lui Figaro, prima operă la care a colaborat Mozart cu Lorenzo da Ponte. Cei doi au mai realizat ulterior Don Giovanni și Cosi fan tutte. Mozart a fost cel care i-a adus lui da Ponte o copie a piesei lui Beaumarchais, iar acesta a transpus-o într-un libret în numai 6 săptămâni, traducând textul în italiană, punându-l în versuri și excluzând toate aluziile politice.

Daniel Pop va debuta în rolul Almaviva, alături de artiștii invitați Laura Nicorescu și Cristian Mogoșan și de soliștii Operei Naționale București.

Tânărul bariton Daniel Pop este absolvent al Universității Naționale de Muzică București. El a reprezentat România la Concursul Internațional de Interpretare în cadrul Jocurilor Mondiale Delfice, obținând locul al IV-lea (2008, Saratov-Rusia). La prima ediție a Concursului Liric Internațional Salicedoro, în orașul Salice Terme (Godiasco, Italia, 2010) a obținut Premiul al III-lea, iar la Concursul Liric Internațional Magda Olivero (2010), a obținut Bursa de studiu Ilaria Rossetti. Daniel Pop a debutat la Opera Națională București în stagiunea 2012-2013 cu rolul titular din opera Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart și cu rolul Belcore din opera Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. La prima edi?ie a concursului Le Grand Prix de l”Opera, organizat de ONB în 2013, Daniel Pop a ob?inut Premiul Special al Juriului pentru cea mai bună interpretare realizată de un tânăr solist.

Tenorul Cristian Mogoșan a absolvit cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, participând apoi la cursuri de măiestrie susținute de Wolfgang Brendel, Mariana Nicolesco, Laurent Pillo, Margreet Hoing, John Norris, Ion Buzea și Viorica Cortez. În prezent este angajat al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și profesor asociat al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”.

Născută la Ploiești, soprana Laura Nicorescu a studiat la Universitatea Națională de Muzică București, sub îndrumarea maestrei Maria Slătinaru-Nistor, absolvind ulterior Universitatea Mozarteum din Salzburg (Austria). Soprana colaborează cu Berliner Philharmoniker și Opera din Salzburg, iar de-a lungul carierei a lucrat cu dirijori renumiți precum Kirill Petrenko, Kent Nagano, Fabio Luisi, Asher Fisch, Leo Hussain. Printre distincțiile internaționale câștigate se numără premiul special  pentru tinere talente la concursul Francesco Vińas (Barcelona), Marele Premiu la Kammeroper Schloss Rheinsberg, Bursa anuală a Festivalului Wagner de la Bayreuth (2011, Germania). În februarie 2014, soprana a fost distinsă cu premiul pentru cel mai bun solist al sezonului 2013-2014 la Opera din Salzburg.

Evgheni Oneghin, în concepția regizorală a lui Ion Caramitru

În 29 martie, de la ora 19.00, publicul va avea ocazia să asculte una dintre capodoperele artei lirice ruse — Evgheni Oneghin, inspirată din romanul în versuri cu același titlu al lui Alexandr Pușkin, avandu-i ca invitați pe artiștii Cristian Mogoșan (Lenski) și Andreea Iftimescu (Filipievna). Reprezentația va prilejui debutul baritonului Cătălin Țoropoc în rolul Oneghin.

Absolvent al Universității Ovidius din Constanța la Facultatea de Teologie didactică — Pedagogie muzicală și la Facultatea de Arte, secția Canto clasic, baritonul Cătălin Țoropoc este, din anul 2013, solist colaborator al Operei Naționale București. Începând cu anul 2004 a fost colaborator al Filarmonicii Marea Neagră din Constanța, apoi a devenit angajat al Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța. În 2011, Cătălin Țoropoc a câștigat Marele Premiu la Concursul Național de Lied Ionel Perlea de la Slobozia, iar în 2013 a debutat în rolul Leporello din opera Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart la Opera Națională București.

Tinerii baritoni Daniel Pop și Cătălin Țoropoc debutează în roluri noi la ONB