Concertul nr. 1 în pentru pian și orchestră semnat de Ceaikovski, una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate compoziții ale repertoriului simfonic universal, care a stârnit numeroase controverse o dată cu lansarea sa în lumea muzicală, va fi “vedeta” evenimentului programat vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio.

Ceaikovski a dedicat inițial concertul unui mare pianist al vremii — Nikolai Rubinstein — care a tratat însă lucrarea cu un mare dispreț, ceea ce l-a determinat pe compozitor să își schimbe dedicația, către pianistul și dirijorul german Hans von Bulow. Se pare însă că și acesta a ezitat să o interpreteze în fața publicului german, mai puțin deschis către nou, și a ales ca destinație a premierei absolute… Boston, în cadrul unui turneu mai amplu întreprins în S.U.A. Chiar și aici concertul a fost primit cu reticență, dar treptat întreaga lume a primit și apreciat lucrarea marelui compozitor rus, unul dintre marii promotori ai concertului devenind chiar Nikolai Rubinstein !

Veți avea ocazia de a asculta această superbă compoziție în interpretarea Orchestrei Naționale Radio și a pianistei Dana Borșan, sub bagheta dirijorului Martin Panteleev.

Dana Borșan a susținut concerte și recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Rusia, Slovacia, Franța, Spania, Anglia, China, Franța, Norvegia ș.a. Este prezentă în fiecare stagiune și pe scenele filarmonicilor din țară. În anul 2011, pianista a fost invitată să concerteze în cadrul Festivalului internațional Robert Schumann de la Zwickau — Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Brahms și în cadrul Festivalului George Enescu — Concertul pentru pian și orchestră de Hanns Wolf.

A apărut în peste 900 de concerte și recitaluri propunând de fiecare dată programe interesante, cu repertorii diverse. Deși preferă creațiile clasicismului vienez și ale marilor romantici — Schumann, Chopin, Liszt, Brahms — artistă are în repertoriu lucrări inedite, prezentate în primă audiție la București — Concertele pentru pian și orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduță.

Dirijorul bulgar Martin Panteleev face parte dintr-o prestigioasă familie de muzicieni. Din anul 1999 este dirijor asociat al Orchestrei Națiunilor, alături de care susține numeroase concerte în toată lumea. A mai colaborat cu Orchestra de Cameră Concertgebouw, orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra Simfonică din Johannesburg, Orchestra Simfonică din Olanda, efectuând numeroase concerte în Asia, S.U.A. și Europa.

Martin Panteleev a semnat compoziții proprii: simfonii, o cantată pentru cor, un concert pentru percuție și orchestră sunt lucrări valoroase interpretate de numeroase orchestre. A fost distins cu premii importante, printre care: Premiul Béla Bartók (Sofia — 1994), Premiul pentru compoziție al concursului Earth and People (1995) și Premiul Ministerului Culturii din Bulgaria — 2007.

În cea de-a doua parte a serii veți avea plăcerea de a asculta o altă lucrare cunoscută: Simfonia a II-a semnată de Brahms, compusă în vara anului 1877 în zona rurală a Germaniei și impregnată de atmosferă luminoasă, pastorală. Lucrarea, adesea comparată cu “Pastorala” beethoveniană, a fost creată în doar câteva luni, lucru remarcabil dat fiind ca prima să simfonie fusese concepută în 15 ani. Premiera a avut loc la Filarmonica din Viena în decembrie 1877, sub bagheta dirijorului Hâns Richter.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Unul dintre cele mai valoroase și controversate concerte ale tuturor timpurilor, la Sala Radio