Carismatica violonistă poloneză Patrycja Piekutowska, invitată specială în concertul de deschidere al stagiunii curente a Orchestrei Naționale Radio, va cânta, alături de același ansamblu, în evenimentul programat vineri de la ora 19.00, la Sala Radio.

Este prima violonistă din Polonia care a obținut distincția supremă la Cannes Classical Award (2008). Se bucură de o frumoasă carieră internațională atât în Polonia, cât și în alte 32 de țări în care a concertat până în prezent, printre care se numără Argentina, Belgia, Canada, China, Danemarca, Franța, Germania, SUA ș.a.

A susținut peste 50 de concerte în America de Sud. A fost invitată să cânte la Carnegie Hall din New York, Teatro Colon din Buenos Aires și Centrul Național de Artă din Beijing.

De această dată, la Sala Radio, Patrycja Piekutowska va interpreta Concertul în re major pentru vioară și orchestră, singurul concert de vioară semnat de BRAHMS. Violonistul Joseph Joachim, căruia Brahms i-a dedicat lucrarea, spunea că acesta este unul dintre cele patru mari concerte pentru vioară ale repertoriului german, alături de cele semnate de Beethoven, Max Bruch și Mendelssohn.

Evenimentul se derulează sub bagheta lui Cristian Oroșanu, care a fost apreciat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ș.a.

În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiție la care a câștigat locul doi, Cristian Oroșanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca. A dirijat aproape toate orchestrele filarmonicilor și teatrelor lirice din țară și ansamblurile muzicale Radio România. Este fondatorul orchestrei Kamerata Kronstadt.

În cea de-a doua parte a serii veți asculta ultima compoziție semnată de RACHMANINOV, compozitorul romantic al secolului XX: Dansuri simfonice. Compusă în 1940, prezentată în primă audiție la Philadelphia în 1941, această lucrare fusese proiectată inițial sub titlul “Dansuri fantastice”, cuprinzând trei secțiuni — Ziua, Amurgul și Miezul nopții. Ulterior, artistul a renunțat la indicațiile programatice și a preluat o parte din partitura unui balet neterminat, rezultând lucrarea complexă pe care o veți asculta la Sala Radio.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Violonista Patrycja Piekutowska cântă Brahms la Sala Radio