Violonistul Liviu Prunaru, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam, artistul care se bucură de dreptul de folosință asupra uneia dintre viorile de patrimoniu universal — Stradivarius “Pachoud” din 1694 — revine la București, pe scena Sălii Radio !

Astfel, artistul român va putea fi aplcaudat vineri, de la ora 19.00, alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor și Corurilor Radio și unul dintre cei mai apreciați muzicieni români ai momentului: Tiberiu Soare.

La început de primăvară, Orchestra Națională Radio împreună cu Tiberiu Soare și Liviu Prunaru vă dăruiesc, prin programul propus, trei mărțișoare muzicale “unul și unul”! Seara se va deschide cu Verdi, prin celebra sa uvertură la opera “Forța destinului” (La Forza del Destino), lucrarea fiind parte a marelui repertoriu simfonic romantic italian.

Liviu Prunaru va interpreta apoi unul dintre concertele compozitorului italian Niccolo Paganini — Concertul nr. 2 în și minor pentru vioară și orchestră, lucrare ce stârnește în continuare fascinația publicului prin virtuozitatea tehnică pe care o cere tuturor violoniștilor ce o abordează. Popularitatea acestui concert este datorată finalului, prin Campanella, joc de clopoței ce solicită solistului o măiestrie aparte a tehnicii arcușului, asemenea unui “foc de artificii” muzical.

În partea a doua a serii veți asculta și una dintre simfoniile lui Beethoven: Simfonia a VI-a— Pastorală, o mărturie a compozitorului despre dragostea sa pentru natură, marcată de lungi plimbări rurale. Fiecare dintre cele cinci secțiuni ale simfoniei are un subiect legat de sentimentele pe care natura i le provoca artistului: prima parte definește însăși ideea de natură, de pastoral, urmează o mișcare lentă, o evocare poetică a momentului de liniște petrecut la marginea unui pârâu. Călătoria imaginară continuă printr-o “veselă întrunire a țăranilor”, înainte de final intervine imaginea unei violente furtuni de vară, izbucnite pe neașteptate, iar finalul sugerează o stare de pace, în care natura se unește cu credința.

Liviu Prunaru, câștigător a numeroase competiții muzicale de mare valoare, și-a construit o bogată carieră internațională: apariții solistice alături de orchestre renumite ca Royal Philharmonic Orchestră, London Symphony Orchestră, Orchestre Național Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de cameră din Indianapolis.

Fie ca solist concertist, fie în recitaluri, Liviu Prunaru cântă frecvent în toate marile orașe ale lumii și este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase, ca cele din Bruxelles, Buenos Aires, Wallonie, Flandra, Evian, Atena și Salzburg. În fiecare toamnă a ultimilor trei ani, artistul a fost aplaudat în multe orașe ale țării în cadrul turneului național “Duelul viorilor”, susținut alături de violonistul Gabriel Croitoru și de pianistul Horia Mihail. Paralel cu activitatea artistică, Liviu Prunaru este implicat activ în domeniul pedagogic, fiind un valoros profesor de vioară al Academiei Menuhin.

Începând din anul 2012, Tiberiu Soare este dirijor șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât și în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaționale. În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu.

Printre recentele sale succese internaționale se numără și concertul dirijat în mai 2013, eveniment desfășurat cu participarea Angelei Gheorghiu și a tenorului Teodor Ilincăi la Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra). Tiberiu Soare a dirijat în toamna anului 2013 trei concerte în străinătate, alături de soprană Angela Gheorghiu: Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) și Paris (Opera Royal — Palatul Versailles). La finalul lunii iulie 2014, a fost de asemenea aplaudat în Germania, unde a dirijat Hof Symphoniker Orchester într-o gală de operă al cărei principal invitat a fost Angela Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Regensburg (Bavaria, Germania), în cadrul unui festival anual — Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel).

În noiembrie 2014, a dirijat trei concerte, alături de Angela Gheorghiu, în legendare săli de concert din Europa: Theatre des Champs-Elysees — Paris, Musikverein Graz — Austria, Sala Concertgebouw — Amsterdam. În seara de 31 decembrie s-a aflat din nou la pupitrul unei orchestre europene — Orchestra Simfonică Saarbrucken — într-un nou concert de gală alături de cunoscută soprană Angela Gheorghiu la Baden-Baden (Festspielhaus) — Germania.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Violonistul Liviu Prunaru cântă Paganini pe vioara Stradivarius, la Sala Radio