Supranumită “Carmen a secolului XX”, Viorica Cortez, una dintre cele mai aplaudate voci lirice feminine din toate timpurile, cu o carieră internațională pe toate scenele importante ale lumii, alături de cei mai mari interpreți de operă ca Placido Domingo, Montserrat Caballe sau Alfredo Kraus, va cânta la Sala Radio într-o gală extraordinară care îi este dedicată.

Gala Aniversară Viorica Cortez și prietenii marchează împlinirea a 50 de ani de când artista a cucerit laurii Concursului Internațional de Canto de la Toulouse, moment de început al unei frumoase cariere internaționale.

Astfel, vineri, de la ora 19.00, alături de celebra mezzosoprană vor evolua patru artiști români de asemenea cu o impresionantă carieră peste hotare: soprana Leontina Văduva, tenorul Călin Brătescu, baritonul Florin Estefan și violonistul Remus Azoiței. Programul galei reunește arii celebre din opere semnate de mari compozitori ca Saint-Saens, Verdi, Puccini, Massenet, Rossini, Ceaikovski ș.a. Întregul eveniment prezentat de Orchestra Națională Radio se va desfășura sub bagheta lui Tiberiu Soare, dirijorului principal al ansamblului.

Gala dedicată celebrei soprane este organizată de Radio România și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, prezentator și coordonator artistic al evenimentului fiind jurnalistul și realizatorul Marius Constantinescu. Partenerul galei este Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București “CreArt”. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ambasadei Italiei în România.

Scala din Milano, Metropolitan Opera — New York, Staatsoper Viena, Arenele din Verona, Gran Teatre del Liceu — Barcelona, Opera din Paris, absolut toate teatrele lirice importante din lume sunt locuri unde mezzosoprana Viorica Cortez, care debutase la doar 17 ani la Iași, a scris pagini de istorie cu roluri principale interpretate magistral.

În anii ’70, cariera extrem de intensă a artistei care a părăsit România pentru a-și putea construi un drum artistic inegalabil, însemna Dalila (Samson și Dalila) la Paris într-o zi, pentru ca în ziua următoare să devină Azucena (Il Trovatore) la Milano și apoi Giulietta (Povestirile lui Hoffmann) la Chicago, săptămâna următoare. De la mijlocul anilor ’80, Viorica Cortez a ales să interpreteze roluri de compoziție complexe, de maturitate, adaptate momentului carierei sale, talentul său dramatic extraordinar și bogăția vocii dând naștere unor partituri interpretate de o manieră cu totul specială. Pe lângă faptul că este una dintre cele mai mari voci lirice care au existat vreodată, Viorica Cortez se bucură astăzi și de titlul de una dintre cele mai longevive mezzosoprane.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio.

Viorica Cortez, invitata la Sala Radio intr-o gala care ii este dedicata