Doi mari compozitori ai repertoriului simfonic — Beethoven și Grieg, o partitură monumentală ca Simfonia a III-a — Eroica și doi apreciați muzicieni români, dirijorul Tiberiu Soare și pianistul Horia Mihail, sunt elementele reunite în concertul aniversar oferit vineri de la ora 19.00 de Orchestra Națională Radio, în onoarea Zilei Radioului.

La 1 noiembrie 1928, cu 86 de ani în urmă, avea loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societății de Difuziune Radiotelefonică, instituție ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune — SRR, cunoscută sub numele Radio România.

Sub bagheta unuia dintre cei mai apreciați dirijori români ai momentului, Tiberiu Soare, dirijor șef al Orchestrelor și Corurilor Radio și cu participarea pianistului Horia Mihail, solist concertist al acelorași ansambluri, aplaudat și în numeroase turnee naționale, vă veți bucura de un program special la Sala Radio.

Seara se deschide cu o lucrare românească — Priveliști moldovenești, de Mihail Jora. Alegerea nu este una întâmplătoare: numele muzicianului român este strâns legat de istoria Radio România și a ansamblurilor muzicale ale instituției. Orchestra Națională Radio a luat naștere în același an 1928, din inițiativa și sub conducerea compozitorului Mihail Jora. Acesta a propus înființarea unui ansamblu care să interpreteze în direct diferite genuri de muzică și a fixat data primului concert de muzică simfonică în 30 noiembrie 1928.

Programul serii va cuprinde două creații celebre ale repertoriului simfonic: Concertul în la minor pentru pian și orchestră, semnat de Grieg la doar 24 de ani, lucrare puternic influențată de folclorul norvegian și de peisajul fascinant al fiordurilor din țara natală a compozitorului și Simfonia a III-a — Eroică, partitură dedicată inițial de Beethoven lui Napoleon Bonaparte.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români ai momentului, își desfășoară activitatea de dirijor din anul 1999, lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici și teatre de operă din țară, participă la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveția ș. a și este invitat să dirijeze prestigioase ansambluri din străinătate. Artistul s-a dedicat în special muzicii simfonice, celei de operă și de balet, dar în egală măsură s-a implicat și în evenimente inedite bazate pe inovație, cum ar fi proiectul “Mozart Rocks”, o întâlnire între clasic și contemporan.

Începând din anul 2012, Tiberiu Soare este dirijor șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât și în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaționale. A dirijat concertele Orchestrei Naționale Radio de la Kuala Lumpur (Malaezia) — septembrie 2014, la World Summit on Media for Children, pe cel de la Expoziția Mondială Shanghai — 2010 și a revenit alături de ONR în metropola chineză în mai 2013, obținând alături de ansamblu un frumos succes la Shanghai Spring Internațional Music Festival.

În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. A urmat o serie de apariții alături de Südwestfälischen Philharmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) și alături de Filarmonica “George Enescu” la Mușcat, capitala Sultanatului Oman.

Printre recentele sale succese internaționale se numără și concertul dirijat în mai 2013, eveniment desfășurat cu participarea Angelei Gheorghiu și a tenorului Teodor Ilincăi la Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra). Tiberiu Soare a dirijat în toamna anului 2013 trei concerte în străinătate, alături de soprană Angela Gheorghiu: Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) și Pariș (Opera Royal — Palatul Versailles). La finalul lunii iulie 2014, a fost de asemenea aplaudat în Germania, unde a dirijat Hof Symphoniker Orchester într-o gală de operă al cărei principal invitat a fost Angela Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Regensburg (Bavaria, Germania), în cadrul unui festival anual — Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel).

Pianistul Horia Mihail a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica “George Enescu”din București și cu Orchestra Națională Radio, și a susținut concerte, recitaluri solo și de muzică de cameră în 18 țări pe patru continente.

Din 2009 artistul este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, calitate în care a susținut mai multe concerte la Sala Radio (alături de Orchestra Națională radio și dirijorii Jin Wang, Christian Badea, Gerd Schaller, Tiberiu Soare), dar și în turnee în țară sau la Roma în decembrie 2009, ori la Expoziția Mondială de la Shanghai în iulie 2010. De un remarcabil succes la public s-au bucurat recitalurile solo din cadrul Anului Chopin de la București și Viena. La finalul anului 2010, Radio România a realizat în parteneriat cu Institutul Polonez un CD dedicat Anului Chopin în România pe care este inclus Concertul în fă minor pentru pian și orchestră de Chopin, în interpretarea lui Horia Mihail alături Orchestra Națională Radio, dirijată de Christian Badea.

În aprilie 2011, artistul a susținut un turneu național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul călător — Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape două luni în vara anului 2012. Horia Mihail a participat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer Internațional Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internațional “George Enescu”, Festivalul internațional “Nopți pianistice” de la Chișinău. Proiectul “Duelul viorilor — Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alături de violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru atât în 2011 cât și în 2012, iar proiectul “Cele trei dive” alături de celebrele cântărețe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu și Leontina Văduva la Iași, Cluj și Timișoara, în 2011. În stagiunea 2011-2012, muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, Munchen, în Danemarca și Germania, dar și în Republica Moldova.

Proiectele în care artistul este implicat în continuare, printre alte proiecte solo și camerale, sunt Pianul călător, Duelul viorilor, Flautul de aur (alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu) și Vioara lui George Enescu la sate (alături de Gabriel Croitoru).

Recentele concerte și recitaluri ale pianistului Horia Mihail de la Ushuaia și Buenos Aires au fost primite cu minute în șir de aplauze, iar următoarele sale proiecte vizează concerte și recitaluri la New York. În luna septembrie a acestui an Horia Mihail a susținut două concerte la Kuala Lumpur, alături de Orchestra Națională Radio și a fost invitat să participe în cadrul ediției a II-a a Festivalului Internațional RadiRo, concertând alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga și dirijorul Ondrej Lenard.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Ziua Radioului, aniversată cu “hit-uri” ale muzicii clasice