Instituto Cervantes din București organizează în perioada 20-24 aprilie Săptămâna Cervantes, o serie de evenimente organizate în jurul zilei de 23 aprilie, Ziua Cervantes – Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor, anul 2015 având o semnificație specială, aceea a împlinirii a 400 de ani de la publicarea celei de-a doua părți a binecunoscutului roman Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes.

Evenimentele programate cuprind o expoziție de carte, proiecții de film, recitaluri muzicale și lectura continuă din Don Quijote de la Mancha care va avea loc la sediul Institutului Cervantes (bd. Regina Elisabeta 38) în data de 23 aprilie, începând cu ora 16.00 și până la ora 21.00. Toți admiratorii romanului lui Cervantes și ai îndrăgitelor sale personaje: Don Quijote, Sancho Panza, Dulcineea etc. sunt așteptați să citească. Cititorii vor avea la dispoziție versiunile în limba spaniolă și în limba română ale celebrului roman. Timpul acordat lecturii fiecarui cititor este de maximum două minute, iar participanții se pot înscrie la lectură prin telefon 021 2102737 și prin email cultbuc@cervantes.es.

Lectura va fi deschisă la ora 16.00 de Ramiro Fernández Bachiller, ambasadorul Regatului Spaniei la București, si va fi continuată de Sorin Mărculescu, traducător al operei lui Cervantes în limba română. De-a lungul intervalului dedicat lecturii vor citi atât elevi și studenți, cât și membrii ai corpului diplomatic, personalități, iubitori ai lecturii și ai personajelor create de Miguel de Cervantes.

La sfârșitul lecturii, fiecărui cititor îi va fi oferit, conform tradiției spaniole de Ziua Cărții, un trandafir roșu.

Programul Săptămânii CervantesŢ

Luni, 20 aprilie

Ora 11.30, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”

Vernisajul expoziției de carte “Omagiu Miguel de Cervantes” cuprinzând diferite ediții ale romanului “Don Quijote de la Mancha”, precum și ediții critice și studii despre Don Quijote și Cervantes, în general. Expoziția are loc în Corpul Boema al Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, intrarea prin C.A. Rosetti 2-6. Intrarea liberă.

Ora 19.00 — Sala Auditorium Instituto Cervantes (bd. Regina Elisabeta 38)

Proiecție de film: “Don Quijote de la Mancha I” (regia Cruz Delgado, Spania, 1979, film de animație, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză). Cu sprijinul AECID, Filmoteca Ministerului de Afaceri Externe și Cooperare Internațională al Spaniei. Intrarea liberă, număr de locuri limitat.

Marți, 21 aprilie

Ora 19.00 — Sala Mare a Ateneului Român (Str. Franklin 1-3)

Recital de muzica veche “Cervantes y la música. Donde hay música no puede haber cosa mala/ Cervantes și muzica. Unde-i muzica, nu poate fi nimica rau”, în interpretarea grupului spaniol “Zarabanda”. În program lucrări de: Diego Ortiz, Antonio de Cabezon, Bartolome de Selva y Salaverde, Luis de Narváez, Andrea Falconieri. Eveniment realizat în colaborare cu Filarmonica “George Enescu”. Biletele în vânzare la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Miercuri, 22 aprilie

Ora 19.00, Sala Auditorium Instituto Cervantes (bd. Regina Elisabeta 38)

Proiecție de film: “Don Quijote de la Mancha I” (regia Cruz Delgado, Spania, 1979, film de animație, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză). Cu sprijinul AECID, Filmoteca Ministerului de Afaceri Externe și Cooperare Internațională al Spaniei. Intrarea liberă, număr de locuri limitat.

23 aprilie — Ziua Cervantes, Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor

Între orele 16.00 şi 21.00, Sala Auditorium a Instituto Cervantes

Lectură publică din “Don Quijote” — lectura din Don Quijote de la Mancha este deschisă tuturor iubitorilor lui Don Quijote; se vor citi fragmente de máximum 2 minute în limbile spaniolă și română (pentru lectura în limba română se va folosi ediția 2005, Ed. Paralela 45, traducerea în limba română aparține reputatului traducător și om de cultură Sorin Mărculescu). Programarea celor interesați să citească se face prin înscrieri la mail cult3buc@cervantes.es

Vineri, 24 aprilie

Ora 19.00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”

Recital “Palabras de guitarra. Quijotesca” — recital de chitară, în interpretarea lui Maxim Belciug, ilustrat cu lecturi de fragmente din Don Quijote în vocea actritei Clara Flores.

Intrarea liberă, număr de locuri limitat, rezervări se pot face la cult3buc@cervantes.es.

Săptămâna Cervantes, în Capitală