Muzeul Național al Literaturii Române din București (MNLR) lansează luni, la ora 18.00, în Sala Studio a Teatrului de Comedie din București, prima secvență a unui program de poezie și jazz ce se va desfășura timp de șase săptămâni sub genericul Serile de poezie și jazz ale MNLR “Poezie. La Comedie!”.

Programul de poezie și jazz al MNLR s-a desfășurat pe parcursul a 90 de ediții în fost sediu din Bulevardul Dacia.

Amfitrionii acestui program sunt poetul Dan Mircea Cipariu și muzicianul Mircea Tiberian. Inițiatorul și coordonatorul programului este universitarul și criticul de teatru Ioan Cristescu, directorul MNLR.

La prima ediție, vor susține recitaluri doi dintre cei mai importanți poeți ai generației ’80: Florin Iaru și Eugen Suciu.

În cele șase ediții ale programului vor fi invitați Ioan Es Pop și Marian Drăghici (27 octombrie), Magda Cârneci, Denisa Comănescu, Miruna Vlada (3 noiembrie), Simona Grazia-Dima, Cornelia Maria Savu, Adrian Suciu (10 noiembrie), Laura Dan, Grigore Șoitu și Teodor Dună (17 noiembrie), Ion Mureșan și maestrul George Mihăiță, cu un recital din poemele scrise de Traian T. Coșovei (24 noiembrie).

Florin Iaru s-a născut la 24 mai 1954. A absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București în 1978. A fost membru al “Cenaclului de Luni” și al cenaclului “Junimea”. A debutat cu volumul de poezii “Cântece de trecut strada”   (Albatros, 1981). Dintre volumele publicate, menționăm: “Aer cu diamante” — alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coșovei și Ion Stratan (1982), “La cea mai înaltă ficțiune”   (Cartea Românească, 1984), “Înnebunesc și-mi pare rău” (Cartea Românească, 1990).

Poemele sale au fost incluse în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franța, Spania, Statele Unite etc. Unul dintre cei mai valoroși poeți români ai ultimelor decenii, Florin Iaru a devenit mai nou publicist și prozator: ultimele sale două cărți, “Fraier de București” (Editura Polirom, 2011) și “Povestiri cu final schimbat” (Editura ART, 2013), îl impun ca mare maestru al unor formule narative ultrascurte, foarte personale, spumoase, surprinzătoare, încântătoare.

Eugen Suciu s-a născut la Arad, la 22 august 1952. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Prima apariție editorială a fost în anul 1976, în “Caietul debutanților”, Editura Albatros. A debutat cu volumul “Bucuria anonimatului” în 1979, pentru care a obținut premiul de debut al Editurii Albatros. În 1991 îi apare volumul “Cinema Union”, la Universitatea de Artă din București. Volumul “Bucuria anonimatului” a fost reeditat în 2011, la Editura Semne (grafică Mircia Dumitrescu), însoțit de un CD (Mircea Tiberian). În 2011, apare volumul de versuri “Motanul”, Editura Cartea Românească (cu traduceri în germană, franceză, engleză de Gerhardt Csejka, Dinu Flămând și Florin Bican). În 2013, apare volumul “Țeasta”, Editura Tracus Arte, pentru care a primit Premiul Cartea de poezie a anului 2013 acordat de Uniunea Scriitorilor din România.

Serile de poezie si jazz ale MNLR revin la Teatrul de Comedie