Premiera oficială a spectacolului “20 de ani în Siberia”, un tulburător monolog dramatic despre calvarul deportării, va avea loc sâmbătă, la Teatrul Național “I. L. Caragiale” București.

Spectacolul este o dramatizare de Sorin Misirianțu după cartea Aniței Nandris-Cudla “20 de ani în Siberia. Amintiri din viață”. Cunoscut reprezentant al tinerei generații de creatori de spectacol, cu numeroase montări pe scenele din țară, mai ales la Teatrul National din Cluj-Napoca și la Teatrul National din Târgu-Mures, actor, dar si scenarist si regizor de film, Sorin Misirianțu semnează de asemenea regia și scenografia pentru această producție din cadrul Programului TNB “Procesul comunismului prin teatru”.

“20 de ani în Siberia” este un spectacol despre destinul unei țărănci bucovinence, autoare a uneia dintre cele mai importante mărturii despre calvarul din Gulagul sovietic. Printre cei 13.000 de români din nordul Bucovinei, care au trăit, în iunie 1941, groaza deportării, s-a aflat și Anița cu întreaga familie. A supraviețuit regimului de înfometare, bolilor și muncii într-un mediu extrem de dur, reușind să își crească fiii și să se întoarcă cu ei pe plaiurile natale în 1961. Cartea sa de memorii a fost tipărită abia după 1989, în România, la Editura Humanitas, fiind distinsă cu Premiul “Lucian Blaga” al Academiei Române. A fost tradusă în mai multe limbi de circulație internațională. “După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară”, aprecia Monica Lovinescu.

Adusă în scenă, la TNB, povestea dă naștere unui spectacol care trezește conștiințele amorțite și demască teroarea comunismului. O invitație de a descoperi adevărata dimensiune a acestui flagel al secolului XX, asupra căruia mulți își proiectează astăzi o viziune edulcorată și nostalgică.

În interpretarea de un puternic dramatism a Amaliei Ciolan vom descoperi o țărancă simplă, înzestrată cu o fluență a scriiturii și un firesc al povestirii în fața cărora talentul multor scriitori consacrați pălește. Neîmpovărată de ură sau blesteme, fără a pronunța vreodată cuvântul “comunism”, Anița/Amalia își acordează gândurile și trăirile într-o interpretare artistică excepțională, care ne relevează “statura net aristocratică a țăranului român”, așa cum spunea Ștefan J. Fay.

Pentru Amalia Ciolan, actriță a Teatrului Național din București din 1994, acest tulburător monolog dramatic este totodată o redescoperirea a valențelor ei actoricești. Ați putut-o vedea și în alte creații încărcate de dramatism, în “A patra soră” de Janusz Glowacki, “Trei surori” de A.P. Cehov, “Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vișniec, “Amanții însângerați” de Chikamatsu Monzaemon, “Povestiri din zona interzisă” după Svetlana Alexievici, “Tamerlan cel Mare” de Christopher Marlowe, sau “Macbeth” de William Shakespeare, spectacol la care i-a fost încredințat și rolul de asistent al regizorului Radu Penciulescu.

“20 de ani în Siberia”, un tulburător monolog despre calvarul deportării, în premieră la TNB