La Sala Pictura a Teatrului Național din București (TNB) va avea loc vineri și duminică, de la ora 20,00, premiera oficială a spectacolului “Allegro, ma non troppo” de Ion Minulescu, în regia lui Răzvan Popa.

“O comedie sentimentală, cu încurcături amoroase și suspansuri dramatice. O satiră de moravuri cu un milionar, o soție și un dramaturg, alături de alte personaje pitorești — o amantă, un samsar, o slujnică — vă va ține, timp de o oră și jumătate, captivați de farmecul și savoarea epocii interbelice. Apariții neașteptate și răsturnări de situație, un ingenios melanj între teatru și realitate, un adulter care se comite sub ochii soțului, sub masca unei piese fictive. O pledoarie pentru firescul în teatru, care trebuie să se inspire din viață”, airmă reprezentanții teatrului.

Autor dramatic jucat cu mare succes pe vremea să, director al Teatrului Național din București în anul 1926, Ion Minulescu (1881-1944) este cunoscut astăzi mai ales ca poet al Romanțelor. Cu toate că în timpul vieții scriitorul credea că posteritatea îl va recunoaște mai ales pentru piesele sale, istoria literaturii i-a ales un alt destin. Teatrul său merită a fi redescoperit și astăzi, după decenii de la primele montări la Naționalul bucureștean, pentru dialogurile vii, umorul alert, naturalețea poveștii, verva intelectuală, originalitatea scriiturii, mai spun reprezentanții TNB. Între piesele cele mai jucate se numără: “Manechinul sentimental”, “Pleacă berzele”, “Amantul anonim”, “Allegro, ma non troppo” — comedie ce a fost reprezentată și la Bratislava și la Buenos Aires.

În distribuție figurează actori cunoscuți care vă prilejuiesc întâlnirea cu savoarea personajelor și a situațiilor minulesciene: Gavril Pătru, Marius Rizea, Eugen Cristea, Costina Ciuciulică, Aylin Cadîr, Victoria Dicu, sub îndrumarea regizorală a lui Răzvan Popa (Premiul UNITER 2011, pentru regia Celui mai bun spectacol de teatru radiofonic, “Shylock” de Gareth Armstrong). Scenografia este semnată de Florilena Popescu-Fărcășanu și Maxim Corciova. Această premieră inaugurează anul 2015 la Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București.

Comedia „Allegro, ma non troppo” de Ion Minulescu, în premieră la TNB