Teatrul Nottara din București, cu sprijinul Ministerului Culturii și UNITER, organizează cea de-a II-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru – Fest(in) pe Bulevard.

În acest an, evenimentul se va desfășura în perioada 11-18 octombrie și este dedicat atât comunității bucureștene, cât și oamenilor de teatru, jurnaliștilor, presei de radio și de televiziune din București, din țară și din străinătate.

Festivalul este competitiv și are, pentru secțiunea de concurs, o tematică apropiată de actualitatea imediată, astfel încât spectatorii să-și poată recunoaște, pe scenă, nevoile, speranțele, problemele. El va cuprinde două secțiuni principale, precum și alte evenimente conexe:

Secțiunea competitivă Mici crize… (și) electorale va avea sloganul: Eu pentru cine votez? Am ales această temă pentru că este un an electoral, iar alegerile fac parte din viața noastră cotidiană. Se vor juca, în mare parte, la Sala George Constantin, spectacole din România, Bulgaria și Cehia. Astfel, vor fi prezentate următoarele producții: Panică de Mika Myllyaho, în regia lui Theodor-Cristian Popescu; Poker Face de Petr Kolečko, în regia Adelei Bițică; Fasole de Elin Rahnev, în regia lui Liupcio Gorgievski; Titanic Vals de Tudor Mușatescu, în regia lui Alexandru Dabija (Teatrul Odeon, la sediul acestuia); Brad de Crăciun la familia Ivanov de AI. I. Vvedenski, în regia lui András Urbán; Carne de Viliam Klimáček, în regia lui Jan Frič, precum și Noul locatar de Eugčne Ionesco, montarea regizorului Gábor Tompa, o producție a teatrului gazdă, ce se joacă la Sala Horia Lovinescu și reprezintă un important eveniment teatral. Suntem onorați de întâlnirea dintre echipa Teatrului Nottara și doi creatori de mare valoare, regizorul Gábor Tompa și scenograful Helmut Stürmer.

Spectacolele Scene din viața insectelor de Karel Čapek, direcția de scenă: Victor Ioan Frunză și Rapsodie-n roz, după Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Alexandru Repan, vor fi programate în afara competiției.

Secțiunea Bulevardul Comediei are drept temă comedia de bună calitate și va cuprinde opt reprezentații, ale unor teatre din România și din străinătate. Teatrul Nottara își prețuiește publicul, dovedit a fi mare iubitor al genului comic (în urma unui sondaj de opinie realizat de IMAS, a rezultat faptul că 70 la sută dintre spectatori preferă comedia) și va încerca să reabiliteze noțiunea de comedie bulevardieră, considerând că este o specie teatrală viabilă, cu condiția unor realizări impecabile. Vor putea fi văzute producții ale unor teatre din țară și din București, printre care amintim: Don Quijote după Miguel de Cervantes, regia: Mihai Mănuțiu (Teatrul Național Târgu-Mureș), Hai iu iu NU hi you you (spectacol muzical dedicat Mariei Tănase), regia: Radu Afrim (o producție UNITER); Tartuffe sau Impostorul, după J.B.P. Moličre, versiunea scenică și direcția de scenă: Victor Ioan Frunză (Teatrul Metropolis); Miss Daisy și șoferul ei de Alfred Fox Uhry, regia: Claudiu Goga (Teatrul Evreiesc de Stat, București); Play Shakespeare, după operele lui William Shakespeare, adaptarea și regia: Cristian Pepino (Teatrul Țăndărică); precum și VICTOR?ia (opus 1), un spectacol de teatru muzical francez (Compania Petits Bâtons Production), regia: Hélčne van der Stichel.

Și anul acesta, Teatrul Nottara a realizat un spectacol special pentru festival și anume Poker Face, după textul unui dramaturg ceh contemporan, Petr Kolečko. Piesa aduce în prim-plan un eveniment important din istoria recentă, Revoluția de catifea, moment care a provocat crize și a schimbat destine. Autorul a fost prezent la premiera pentru presă a producției, care a avut loc în data de 12 iunie 2014.

Săptămâna festivalului cuprinde și o serie de evenimente conexe: colocvii și dezbateri pe subiecte privind regia, scenografia și critica de teatru, spectacole-lectură dedicate comediei de bulevard și lansări de carte (de teatru), la care avem, de asemenea, plăcerea să vă invităm conform programului atașat.

Fest(in) pe Bulevard