Festivalul de Teatru de la Avignon s-a deschis cu o montare a piesei ‘Regele Lear’ de William Shakespeare realizată chiar de Olivier Py, directorul acestui eveniment artistic din sud-estul Franței ajuns la cea de-a 69-a ediție.

Festivalul, care se va derula până în 25 iulie, propune 38 de spectacole și nenumărate expoziții, dintre care una dedicată regizorului Patrice Chéreau, dispărut în 2013.

După situația de criză de anul trecut, provocată de protestele personalului tehnic din instituțiile de spectacol din Franța, ediția din 2015 a debutat într-o notă optimistă. Casa de bilete ‘a bătut toate recordurile în ziua în care s-a deschis’, după cum a declarat Olivier Py, care conduce festivalul începând de anul trecut.

‘Regele Lear’ este o piesă ‘care trebuie să ne avertizeze că, atunci când politica nu mai are sens, se produc războaie, violențe, distrugeri de regate’, susține regizorul. El va prezenta textul în propria lui traducere, ‘care nu se aseamănă cu niciuna’ de până acum, conform propriilor lui cuvinte. ‘În două ore și jumătate, asistăm la balcanizarea unui regat, ceea ce amintește de multe lucruri, unele recente’, a mai spus Olivier Py.

Festivalul de Teatru de la Avignon

| Evenimente, Teatru |