Forme noi de expresie teatrală, la Universitatea Populară “Ioan I. Dalles”

Universitatea Populară „Ioan I. Dalles” şi Teatrul experimental Logos îi invită pe bucureşteni să descopere forme noi de expresie teatrală prin intermediul a trei spectacole care vor avea loc la sediul instituţiei din strada Biserica Amzei nr. 5-7.

Este vorba despre spectacolele „Insula Sclavilor” de Pierre Marivaux, „Peer Gynt” de Henrik Ibsen și „A XII-a noapte” de W. Shakespeare

„Insula Sclavilor” este o comedie puţin cunoscută, însă minunată, cu un substrat nobil și înălțător, portretizând în scene spectaculoase, oglinda propriilor erori, dar și miracolul metamorfozelor sufletești.Trivelinii, locuitorii insulei, răstoarnă universul echipajului prizonier cu susul în jos. Prin inversarea rangurilor, fiecare stăpân are „șansa” de a trăi precum sclavul sau și viceversa. Procesul transformării exterioare nu poate fi ecât unul dureros, la fel ca și cel interior, însa tocmai aceasta suferinţă, prin care Mariveaux creează cu măiestrie situaţii comice, se dovedește a fi, la sfârșit, eliberatoare. „Insula sclavilor” reprezintă o călătorie a recâștigării libertăţii individuale, independentă de statutul social. Jocul actoricesc conţine elemente de Commedia dell’arte. Spectacolul va avea loc pe 14 martie de la ora 19.30.

„Peer Gynt” vorbeşte despre căutarea permanentă a Eului superior, despre efortul omenesc de a-şi păstra verticalitatea şi pierderea acesteia, în încercarea de a fi om. Iată firul roşu, care străbate această creaţie dramatică, ce pulsează cu o puternică încărcătură spirituală. Prin neştiinţa sa despre destin, libertate şi mântuire, precum o corabie fără cârmă, Peer Gynt e purtat în derivă, pe oceanul vieţii, târât în situaţii pe cât de diverse şi ispititoare, pe-atât de extreme şi de nepătruns. Însă călătorul cunoaşte lumi, iar experienţa sa îl îmbogăţeşte. Sfîrşitul se anunţă a fi unul tragic: pierderea propriei esenţe, a propriei individualităţi, iar salvarea: măreaţă, prin iubirea necondiţionată a copilei, ce veşnic aşteaptă. Spectacolul este programat pe 21 martie, de la ora 19.30.

„A XII-a noapte” povestește despre iubire și iluzie, despre amăgirile care prind contur precis în sufletele înflăcărate ale îndrăgostiţilor. Viola travestită în Cezario suspină după Ducele aprins de dragostea pentru Olivia. La rândul sau, Malvolio – asprul slujitor – tânjește înnebunit după contesă, în timp ce Sir Andrew, cavalerul afumat, îi scrie poezii în speranţa unei minime atenţii, iar ea… ei bine…Olivia îl iubește pe el, pe curierul contelui, pe fata naufragiată, care visează să-și regăsească într-o bună zi fratele… geaman. Bufonul Feste și Antonio, căpitanul, veghează înţelepţi la buna desfășurare a evenimentelor. Cavalerii veseli de la poartă amintesc că Umorul pune curbe chiar și în liniile cele mai drepte. Spectacolul va avea loc pe 28 martie, de la ora 19.

“Teatrul Logos este un studiou internaţional de avangardă care încearcă să răspundă la eternele întrebări legate de specificul artei spectacolului şi anume: ce este vorbirea? ce reprezintă sunetele? ce povesteşte gestul? unde începe şi unde se termină acesta? există o gamă a mişcărilor? Actorul şi regizorul Oswald Gayer după definitivarea studiilor în Elveţia, Germania, Austria şi SUA creează studioul de teatru pentru arta şi vorbirea misterială iar în anul 1998 înfiinţează Teatrul independent Logos. După o intensă activitate în teatrele municipale din Austria, Germania şi Elveţia şi apropierea de marile personalităţi ca Abby Kitzel, David Esrig si Niki Wolcz, Oswald Gayer dobândeşte experienţă şi prestigiu în acelaşi timp”, afirm organizatorii.

Forme noi de expresie teatrală, la Universitatea Populară “Ioan I. Dalles”