Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va fi inaugurată prin prezentarea producțiilor unora dintre cei mai bine cotați regizori ai momentului, printre care Lev Dodin, Wajdi Mouawad și Silviu Purcărete.

Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se va desfășura în perioada 6-15 iunie, sub genericul “Unicitate în Diversitate”. Programul de evenimente din acest an își propune să continue tradiția unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Timp de zece zile orașul Sibiu se transformă într-o scenă uriașă cu artiști din toate colțurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ și instalații, în peste 60 de spații de joc, printre care piețe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar și clasicele săli de spectacol.

Considerat o raritate în spațiul teatral pentru talentul său descriptiv, actorul, dramaturgul și regizorul Wajdi Mouawad aduce în premieră națională în România spectacolul “Seuls” al Companiei “Au Carré de l”Hypoténuse”. Născut în Liban la 16 octombrie 1968, Wajdi Mouawad este obligat să își părăsească țara la vârsta de 7 ani din cauza războiului civil, iar după o scurtă perioadă de ședere în Franța imigrează în Canada. În 2002 a fost distins cu medalia Chevalier de l”Ordre National des Arts et des Lettres pentru numeroasele premii primite în lume. Spectacolul prezentat la Sibiu este creația care l-a făcut cunoscut pe artist la Festivalul de Teatru de la Avignon în 2008, fiind invitat anul următor ca artist asociat. “Seuls” (“Singuri”) este un one-man show scris, regizat și interpretat de Wajdi Mouawad, ce prezintă povestea lui Harwan, un student de treizeci de ani din Montréal, aflat în perioada în care trebuie să-și susțină lucrarea finală. Harwan ajunge să fie închis într-una dintre sălile Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg, pentru o noapte care va dura mai mult de două mii de ani și care îl va aduce înapoi la originile limbii sale materne, demult uitate, dar care se regăsește încă în straturile profunde ale ființei sale. Reprezentația programată în deschiderea ediției din acest an a festivalului va avea loc pe 6 iunie, de la ora 18.00, pe scena Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolul are o durată de două ore și va fi prezentat în limba franceză, cu traducere în limba română. În România, Wajdi Mouawad este cunoscut pentru piesa “Incendii”, ce a fost adaptată pentru filmul omonim nominalizat la un premiu Oscar în anul 2011.

Tot în deschiderea ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu vor juca și actorii de la Maly Drama Theatre din St. Petersburg, Rusia. Spectacolul “Intrigă și iubire” este o adaptare după Friedrich von Schiller, în regia lui Lev Dodin, unul dintre cele mai răsunătoare nume ale teatrului mondial actual. Născut în 1944, în Siberia, Lev Dodin a regizat spectacole emblematice pentru teatrul rus (Demonii, Gaudeamus, Stele în lumina dimineții, Unchiul Vanea) care apoi l-au propulsat pe scena internațională, în 2001 primind din partea Comisiei Europene “Premiul Europa pentru teatru”. Cunoscut pentru sistemul său riguros de lucru cu actorii, Dodin cere ca fiecare spectacol de-al său să fie repetat cel puțin doi ani astfel încât actorii să se identifice perfect cu personajele interpretate, iar fiecare expresie și gest să fie executate absolut autentic. “Intrigă și iubire” este una dintre cele mai noi producții ale regizorului rus, fiind nominalizată la categoriile cel mai bun spectacol, cea mai bună regie și cea mai bună actriță în cadrul Galei Premiilor Golden Mask din acest an, ce va avea loc la Moscova, în 18 aprilie. Reprezentația de la Sibiu va avea loc pe 6 iunie, de la ora 21.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Spectacolul are o durată de două ore 15 minute și va fi prezentat în limba rusă, cu traducere în limba română.

Silviu Purcărete va fi, de asemenea, prezent în deschiderea ediției din acest an a Festivalului de la Sibiu cu mega producția “Faust” ce va avea o primă reprezentație de la ora 22.00, la Hala Balanța. Numeroasele premii ale lui Silviu Purcărete includ Premiul Criticilor la Festivalul Internațional de la Edinburgh 1991 pentru producția “Ubu Rex cu scene din Macbeth”, Premiul Peter Brook în 1995 pentru producția “O furtună” pusă în scenă la Nottingham Playhouse, Premiul Criticilor la Festivalul de Teatru Dublin în 1996 și Premiul Special al Juriului în 2006 la International Shakespeare Festival, Gdańsk. A primit distincțiile Chevalier de l”Order National des Arts et des Lettres și medalia Ordinul Național Steaua Romaniei. “Faust-ul” lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experiență extrasenzorială la granița dintre Pământ și Iad, un peisaj amplificat prin proiecții, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori și dansatori și o coloană sonoră originală semnată de Vasile Șirli. Scenariul spectacolului produs de Teatrul Național din Sibiu surprinde momentele esențiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei și ridicarea lui Faust la Cer. Spectacolul are o durată de două ore și va fi prezentat în limba română, cu traducere în limba engleză.

Actuala ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu găzduiește, de asemenea, o serie importantă de spectacole în aer liber ce vor anima centrul istoric al orașului. Compania franceză Les Lendemains va fi prezentă în deschiderea festivalului cu spectacolul “Les Pepones”, o demonstrație fascinantă de echilibristică și acrobație la o înălțime de zece metri.

Spectacolul celor opt artiști de circ ai companiei Les Lendemains vorbește despre vis și zbor, într-o interpretare energică și plină de umor la trapez. Spectacolul va avea loc în Piața Mare din Sibiu, în prima zi a festivalului, începând cu ora 22.30.

Deschiderea celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va fi marcată și în acest an printr-un spectacol de artificii impresionant, cu o programare minuțioasă, pe diferite culori și înălțimi, ce presupune o pregătire de o lună de zile în avans. 600 de bombițe ce vor exploda la o înălțime de peste 200 de metri, candele romane cu peste 130 de lovituri, dar și baterii de artificii cu peste 100 de lovituri vor compune spectacolul pregătit de Artificii Orăștie pentru ediția din acest an.

Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival de artele spectacolului din România și al treilea din Europa ca amploare și dimensiune. Programul celei de-a XXI-a ediții va fi disponibil în curând pe sibfest.ro.

Lev Dodin, Wajdi Mouawad și Silviu Purcărete, în deschiderea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu