Teatrul Național “I.L.Caragiale” din București anunță premiera spectacolului “Înșir’te mărgărite”, versiune scenică de Dan Puric după feeria-poem dramatic a lui Victor Eftimiu, eveniment ce inaugurează Sala Mare și marchează finalizarea amplului proces de reconstrucție, reabilitare și modernizare a Teatrului Național “I.L.Caragiale” din București.

“Montare de anvergură, “Înșir’te mărgărite” ne îmbie să descoperim, sub noua “pălărie” a Sălii Mari, un univers plin de culoare și de poezie: 80 de interpreți, de la actori debutanți la nume consacrate, 300 de costume și o mulțime de pălării impresionante, minuțios lucrate în atelierele teatrului, muzică originală semnată de Gheorghe Zamfir, pantomimă, step, dans și balet, reunite într-o viziune regizorală debordantă, ce se adresează unei categorii largi de public”, spun reprezentanţii teatrului.

Feeria dramatică a lui Victor Eftimiu s-a jucat pentru prima dată pe scena Teatrului Național din București în 1911. Cu această piesă, considerată eveniment de criticul Eugen Lovinescu, prolificul autor devenea faimos la numai 22 de ani. De atunci, textul a suferit modificări și a fost montat în numeroase versiuni pe scenele țării.

Viziunea cu care vă veți întâlni pe scena Tetrului Național din București reprezintă o nouă provocare pentru actorul și regizorul Dan Puric. El realizează și de astă dată o “lectură” originală, printr-o îmbinare firească între textul clasic și mijloacele teatrale care l-au consacrat ca artist. În versiunea lui, “Înșir’te mărgărite” este o transfigurare a feeriei într-un poem închinat iubirii.

“Nu știu cum, dar Eftimiu a făcut un basm modern fără să-l modernizeze, ne spune Dan Puric. I-a păstrat sănătatea sufletească, inocența și frumusețea. S-a jucat. Și pe mine m-a atras starea de joc a lui Eftimiu față de poveste. Într-o societate confuză în care lipsesc reperele morale, iar axul valoric este perturbat, basmul clarifică, limpezește. El nu poate să mintă, pentru că este făcut pentru copii. Nevoia de basm este cu atât mai necesară astăzi, când lumea se urâțește, iar basmul devine un reflex de igienă sufletească… Acest spectacol este profund românesc și, de aceea, poate fi oricând internațional”, afirmă Dan Puric.

Cu “Înșir’te mărgărite”, creatorul de teatru ne ajută să descoperim drumul înspre noi înșine. Să visăm, să trăim povestea… “Povestea” lui Dan Puric copleșește prin monumentalitate tragică, dar și prin duioșie, atribut care o apropie de substanța basmului românesc, de adevărul fundamental al vieții.

Scenografia si costumele sunt semnate de Doina Levintza, al cărei concept pune în valoare un univers luxuriant de forme și culori.

În rolurile principale: Dan Puric, Constantin Dinulescu, Maria Dinulescu/ Beatrice Rubică, Lari Giorgescu/ Ștefan Ruxanda, Silviu Biriș, Irina Cojar, Carmen Ionescu, Ovidiu Cuncea, Alexandru Hasnaș, Axel Moustache, Eduard Adam, Oana Vânătoru, Afrodita Androne, Iuliana Moise, Tatiana Constantin, Erika Băieșu, Violeta Hulubă, Florin Roșu, Silviu Oltean.

Premiera oficială a spectacolului va avea loc pe 18 aprilie, iar primele întâlniri cu publicul spectator, în zilele de 19, 21, 29 și 30 aprilie, de la ora 19.00.

Sala mare a TNB, redeschisă cu un spectacol de Dan Puric