Spectacolul “Piesă pentru frate și soră”, inclus în programul “9G” va avea premiera sâmbătă, la ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Național “I.L. Caragiale” din București.

Piesa celebrului dramaturg american Tennessee Williams este tradusă și jucată pentru prima dată pe scenele noastre. “Piesă pentru frate și soră” este o poveste autobiografică, unde viața se întrepătrunde cu arta, iar spectatorul este invitat la un exercițiu de imaginație. Tennessee Williams, autorul lumilor fragile și al menajeriilor de sticlă, ni se destăinuie, ne mărturisește, ne șoptește povestea lui și a surorii lui.

“Voi nu o cunoașteti pe Rose și nu o veți putea cunoaște decât prin intermediul operei mele. De aceea o voi așeza pentru voi în raftul de cărți, sau pe scena teatrului”. Iris Spiridon o scoate din raft și o aduce pe scenă, într-o realitate de hârtie care imită viața până la identificarea cu iluzia ideală a unei cărți.

O carte (concepută și realizată de scenografa Cristina Milea) care are toate șansele de a intra într-o altă carte, cea a recordurilor, dacă nu ca dimensiuni (cum ne arată datele existente pe internet), în mod sigur pentru frumusețea și poezia imaginii. Între filele ei, Istvan Teglaș și Ioana Mărcoiu prind viață în Piesă pentru frate și soră.

“Dintre temele piesei regăsim claustrofobia, izolarea și bolile mentale. Doi actori, Clare și Felice, la fel ca și personjele pe care le joacă, nu reușesc, oricât se străduiesc să se elucideze pe ei înșiși și să evadeze din starea lor mentala deteriorată. Spectatorii se confruntă la rândul lor, în timp ce privesc Piesa celor 2 personaje cu adevărurile întunecate a ceea ce înseamnă să fie oameni. O iluzie fără o iluzie, o piesă fără scenariu, o frântură de adevăr fără discernământ”, afirmă Iris Spiridon.

“9G la TNB” este un program derulat prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală “Ion Sava” și se adresează tinerilor creatori de teatru. Programul “9G” se desfășoară la Sala Mică, spațiu destinat exclusiv tinerilor artiști. În urma unui concurs de proiecte, la care au fost înscrise 42 de titluri, echipa de selecție (Ilinca Tomoroveanu, Cristiana Gavrilă, Mașa Dinescu și Violeta Popa) au reținut șapte dintre ele pentru a intra în repetiții: Copii de aruncat, după romanul lui Ryu Murakami, dramatizat și regizat de Doru Drăgoi; ActOrchestra — teatru muzical care nu e musical, regia Horia Suru; DISTOPIE. shakespeare. REMIX, regia Catinca Drăgănescu; Dragoste în patru tablouri de Lukas Baerfuss, în regia Elenei Morar; Organic după Inutil de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri; Piesă pentru frate și soră de Tennessee Williams, în regia lui Iris Spiridon; Ziua în care nu se cumpără nimic de Kim Atle Hansen, în regia lui Horia Suru. În urma repetițiilor cu public, Consiliul Artistic al teatrului decide titlurile care vor fi incluse în repertoriul Sălii Mici.

Cele patru spectacole ale programului incluse în repertoriul Teatrului Național I.L.Caragiale până în prezent, sunt: DISTOPIE.shakespeare.REMIX, ActOrchestra (teatru muzical care nu e musical), Ziua în care nu se cumpără nimic și Piesă pentru frate și soră.

Spectacolul “Piesă pentru frate și soră” de Tennessee Williams, în premieră la TNB