Cluj: Proiect de reabilitare a Băilor Someşeni

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, joi, asocierea cu o societate comercială care îşi propune reabilitarea şi revitalizarea Băilor Someşeni din municipiu şi construirea unei baze de tratament şi a unui aquapark, investiţia fiind estimată la 20 de milioane de euro.

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, joi, în cadrul şedinţei Consiliului Local, că Primăria va contribui în cadrul asocierii cu realizarea unor drumuri şi lucrări edilitare de infrastructură estimate la peste 350.000 de euro, bani care se vor întoarce la municipalitate sub forma unor pachete sociale de bilete şi abonamente pentru băi termale, oferite locuitorilor oraşului.

„Ne aflăm în faţa unui pas important, asocierea Consiliului Local cu SC Băile Someşeni Group SRL, care urmăreşte reabilitarea şi revitalizarea Băilor Someşeni în urma unei investiţii private estimate la 20 de milioane de euro. Contribuţia Primăriei în asociere este de 353.000 de euro, constând în lucrări pe domeniul public, de drumuri şi alte lucrări edilitare. Vor fi beneficii pentru oraş, această sumă se întoarce în pachete şi în abonamente la Băile Someşeni, unde va funcţiona o bază de tratament, şi în Aquapark pentru locuitorii oraşului, în baza unor criterii clare. Aquapark-ul va fi acoperit şi va putea fi folosit pe durata întregului an, va fi un spaţiu de agrement care va atrage şi turişti”, a spus Boc.

El a subliniat că este nevoie de asociere pentru că societatea care va iniţia proiectul de revitalizare a Băilor Someşeni poate obţine mai uşor finanţarea din partea unei bănci dacă proiectul este susţinut de comunitatea locală.
Consilierul PSD Claudia Anastase s-a opus votării asocierii, susţinând că se favorizează un investitor în dauna altora, fiind eliminate „condiţiile de şanse egale”.
„Nu văd oportunitatea acestei asocieri, de ce să luăm de la un investitor altceva, abonamente şi bilete la băi, decât taxe şi impozite locale? Nu vreau să creez un dezavantaj altor investitori”, a spus Anastase.
Stanca Gidro, unul dintre co-proprietarii terenului Băilor Someşeni, a declarat că lucrările de reabilitare şi revitalizare vor dura doi ani şi ar putea începe anul viitor, după ce se va obţine finanţarea de 20 de milioane de euro din partea unei bănci private.

„Băile Someşeni au fost construite de bunicul meu, doctorul Dominic Stanca, cel care a descoperit în 1927 beneficiile curative ale izvoarelor de aici şi ale nămolului sulfuros. În Băile Someşeni, care se întind pe 5,1 hectare, sunt 29 de izvoare, dintre care unul este unic în Europa, care reduce glicemia, fiind foarte bun pentru tratarea diabetului, altul este bun pentru rinichi. Apele cu efecte curative şi cele termale fac ca Băile Someşeni să rivalizeze cu staţiuni celebre precum Vichy sau Karlovy-Vary. Din păcate, după degradarea din perioada comunistă, băile au fost închise în 1990”, a spus Gidro.
Proiectul de asociere a Consiliului Local Cluj-Napoca pentru revitalizarea Băilor Someşeni a fost aprobat, după ce a primit 20 de voturi „pentru”, fiind înregistrate şi cinci voturi „împotrivă” şi două abţineri.

Cluj: Proiect de reabilitare a Băilor Someşeni

| Locuri |